forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Ciasto słonecznikowe
Słonecznik:
120 g. Margaryny
2 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ szklanki cukru pudru
300 g. Słonecznika łuskanego
Margarynę roztopić w rondelku i wymieszać z mlekiem. Dołożyć cukier waniliowy i cukier puder , dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 3 minuty. Dołożyć słonecznik i dokładnie wymieszać też około 3 minut.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem , włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec co chwilę mieszając aż słonecznik pokryje się złocistą powłoką ( ok.15-20 minut ).
Upieczony słonecznik ostudzić i pokruszyć.
Ciasto biszkoptowe:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
6 jajek
1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubić do rozpuszczenia się cukru.
Dodać cukier waniliowy i żółtka cały czas mieszając. Na koniec wsypać partiami mąki przesiane z proszkiem i kakao.
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm. Piec w temp. 170 stopni przez około 35 minut.
Krem:
200 g.masła
500 g.kajmaku ( może być z Biedronki masa krówkowa 400g.)
upieczony słonecznik
Masło o temp. pokojowej umiksować na puch, dodać kajmak ciągle mieszając. Następnie włożyć 2/3 pokruszonego i uprażonego słonecznika i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół , nasączyć ponczem z 1 szklanki kawy i 2 łyżek mocnego alkoholu,
Przełożyć masą, nasączyć drugą połówkę biszkopta, nakryć wyłożoną masę , ponownie nasączyć i przykryć drugą częścią masy. Wierzch ciasta posypać reszta pozostawionego i uprażonego słonecznika.
Smacznego!
superrr
a tak skopiowalam hahahahahahaha
5-6 majtasów (wymoczyć)
super, to ja też zrobię taką wymieszaną
Śledziki kroiłam, a w końcu w słoiku wymieszałam wszystko
Wzięłam dziś do pracy dla koleżanki i już spróbowala i robi na święta
Tylko one muszą poleżeć w lodówce z dobę, żeby przeszły.
wow, jaki ciekawy przepis na śledzika. A gdyby wymieszać ten farsz ze śledzikiem? A Ty śledzia kroiłaś czy całe płaty kładłaś?
ŚLEDZIKI PYYYSZNE
5-6 matjasów (wymoczyć)
4cebule
5-6 większych pieczarek
2-3 średnie ogórki kiszone
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki octu
3 łyżki miodu
pół szklanki oleju
Cebule zeszklic na oleju dodac pokrojone pieczarki. Jak trochę odparują dodać pokrojone w kostkę ogórki.
Dodać koncentrat, miód, ocet. Wymieszać i minutkę poddusić.Wystudzić. Wykładać warstowo w słoiku.
Ja cebule i pieczarki kroiłam dość grubo. Każdy wedle uznania
SMACZNEGO
mniammmm
pysznie się czyta
Dziewczyny wrzucam przepis na mielone inaczej. To przepis z gazetki z Biedronki. Bardzo wszystkim smakowały, a i delikatne są, bo bez smażenia na tłuszczu.
MIELONE INACZEJ
1 bułka
1/2 szklanki mleka
250g mięska mielonego
1/2 drobno posiekanego kalafiora
1 cebula drobno posiekana
1/2 posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki słonecznika
2 jaja
3 łyżki sera żółtego starkowanego
bułke namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z mięsem.
dodać żółtka- bez białek- białka ubic. Dodać kalafior, cebule,natke, czosnek, słonecznik.
Doprawic sola i pieprzem, dodac ubite białka i ser.
Formować rekoma kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec ok 35min 180st
daj znaka Madziu jak wyszły
Aniu, ja wymieszalam z ziołami i podsmażonymi pieczarkami w kosteczke. A mieśo surowe. Dzis przygotowalam a w sobote rano upiekę.
ooo, czyta się smacznie trzeba pokombinować . A to mielone to trzeba najpierw podsmażyć czy surowe stawić do piekarnia?
CEBULE FASZEROWANE MIĘSEM ZAWIJANE W BOCZEK
mięsko mielone- w przepisie jest wołowe
cebule
plastry boczku
Ja to robię na oko bo nie zdążyłam spisać proporcji. Mielone wołowe wymieszać z przyprawami i resztą jak na kotlety- ja dam jeszcze pieczarki podduszone.
Cebule lekko naciąć i zdjąc warstwy ile sie da. Ja kupiłam młodą bo lepiej się ściąga, nie jest taka ścisła.
I faszerować mięskiem. Na koniec owinąć boczusiem i do piekarnika.
Będę robic w sobotę to wrzucę fotki
Aha, ja często jak coś zawijam boczkiem to smaruję jeszcze miodem.
coś umknęło miało być jeszcze, że można sobie doprawić
można spróbować pysznie brzmi