Kariolka - 2014-10-07 20:39:15


Dieta warzywno-owocowa
jest rodzajem głodówki opartej na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. Należy również zrezygnować z warzyw i owoców o dużej zawartości cukrów prostych - ziemniaki, banany, pomarańcze, gruszki.

Identyczne lub podobne założenia funkcjonują również pod nazwami: dieta owocowo-warzywna, dieta oczyszczająca, dieta warzywna, dieta jarzynowa, dieta dr Dąbrowskiej.

Przyprawy

Do przyprawiania potraw można używać naturalnych przypraw, ziół, aromatycznych warzyw (np. czosnek, koperek, szczypiorek) oraz nierafinowaną sól kamienną lub morską. Najbardziej popularna sól warzona jest otrzymywana poprzez usuwanie z soli kamiennej cennych soli mineralnych i mikroelementów, w związku z tym oprócz nadawania słonego smaku nie ma żadnych zalet. Doskonałym zamiennikiem soli są wodorosty morskie ze względu na wyjątkowe bogactwo minerałów.

Przykłady polecanych warzyw i owoców
kapusta (wszystkie rodzaje), jarmuż, sałata, rzodkiew (wszystkie rodzaje), rzepa, kalarepa, brokuł, kalafior, cebula, por, czosnek, marchew, pietruszka, seler, ogórek, burak ćwikłowy.
psiankowate: oberżyna (bakłażan), papryka, pomidory. Psiankowate należy wykluczyć z diety lub stosować w ograniczonych ilościach przy reumatyzmie, zapaleniu stawów lub niedoborze wapnia. U osób wrażliwych warzywa psiankowate mogą powodować negatywne reakcje i działania alergizujące.
owoce: jabłka, borówki, maliny, czarna porzeczka, czereśnie, cytryna, kiwi, arbuz, melon.
Owoce najlepiej spożywać w oddzielnych posiłkach.

Surowe, czy gotowane?

Surowe warzywa i owoce są bogate w enzymy i inne nietrwałe substancje obecne w "żywych" roślinach, które sprzyjają detoksykacji organizmu. Jednak nadmierne spożycie nieugotowanego pożywienia może osłabić trawienie i wywołać zbyt gwałtowne reakcje oczyszczające. System trawienny wielu osób jest zbyt słaby żeby poradzić sobie z trawieniem większych dawek surowych warzyw i owoców.

W sytuacji osłabienia organizmu lub nietolerancji surowych pokarmów należy spożywać wyłącznie warzywa poddane choćby krótkotrwałej obróbce termicznej: ugotowane, upieczone, na parze. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest zadbanie o obecność w diecie kiszonych warzyw (tym samym niejako częściowo przetrawionych - lżej strawnych), które wzbogacają florę jelitową wzmacniając funkcje trawienne. Stan flory jelitowej jest kluczowy dla poprawnego funkcjonowania trawienia. Bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmów, tak aby zapewnić ich lekkostrawność.

Po ustabilizowaniu funkcji trawiennych i wzmocnieniu organizmu można stopniowo wprowadzać surowe warzywa. Jest to proces indywidualny, który należy dostosować do odpowiedzi własnego organizmu.

http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/p/menu.html

www.vregimentironforge.pun.pl www.progta.pun.pl www.narutoforum.pun.pl www.a300.pun.pl www.goldhead.pun.pl