O tym ziółku dowiedziałam się właściwie od naszej Maggi z forum, zakupiłam go pośpiesznie, bo po przeczytaniu informacji na jego temat, stwierdziłam, iż to zioło muszę mieć:) Popijam go już tydzień, 2 szklanki dziennie- rano i wieczorem.
Jakie zmiany póki co zauważyłam? - mniej boli mnie głowa(migreny), nie boli mnie brzuch ani żołądek, jestem jakby lżejsza.... to tyle ...ale picie trzeba kontynuować długo...........:)
Dlaczego go kupiłam?
zapobiega chorobie niedokrwiennej serca opóźnia procesy starzenia, wpływa pozytywnie na jakość życia. Jest niezwykle skutecznym produktem w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych. Hamuje rozwój wirusów opryszczki, półpaśca. Ma działanie odstraszające owady. doskonale rozprawia się z wirusami, grzybami,bakteriami, u osób cierpiących na łuszczycę, łupież, trądzik, infekcje zatokowe, różne infekcje grzybiczne (skóry, paznokci) Usuwa toksyczne metale ciężkie z organizmu Można stosować czystka również u zwierząt domowych w celu ochrony przed pchłami czy kleszczami. jest idealną alternatywą dla wszelakich płynów do jamy ustnej. Czystek wybiela zęby i odświeża zapach z buzi. Regularne picie naparu z czystka powoduje zmianę zapachu wydzielin ciała, polecane dla osób które mają przykry zapach potu.
Napar: łyżeczkę ciętego czystka zalać wrzątkiem i niech naciąga pod przykryciem ok. 10 minut. Odcedzić (jeśli masz wkładane do kubeczka zamykane sitko czyli tzw. zaparzacz do ziółek, to oszczędzasz sobie tej roboty) i po przestudzeniu wypić. 2-3 razy dziennie lub więcej. Zaleca się jedną porcję herbatki zaparzać wielokrotnie (można do 4 razy), co pozwoli na wydobycie z niej wszystkich dobroczynnych składników. Można napar dosmaczyć sokiem z cytryny i/lub posłodzić lekko np. miodem lub stewią. Napar rodzinny profilaktyczny: w dużym litrowym dzbanku zaparzamy czubatą łyżkę stołową ciętego czystka i dalej jak w przepisie powyżej. Znakomita sprawa dla wzmocnienia systemu immunologicznego całej rodziny na przełomie sezonów gdy łatwo o złapanie katarów czy innych infekcji. Można zrobić też na upały jako napój typu Ice Tea, z dodatkiem kostek lodu, cytryny i listeczków mięty. Odwar przy dolegliwościach cięższych lub o charakterze przewlekłym: Około 10 g Cistus zalać 200-220 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odstawić na 20 minut do ostudzenia i przecedzić. Tak uzyskany odwar stosuje się zewnętrznie (okłady, płukanki, przemywanie) oraz wewnętrznie – 100 ml 3-4 razy dziennie (wszelkie stany zapalne, borelioza, nieżyt jelit i żołądka itd.), a także do lewatyw (doodbytniczo 150-200 ml).
źródło: http://projekt-matka-polka.blogspot.com … mojej.html
|