forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Gość
Mgiełko, to jasne, że każdy ma swój gust i dla odmiany - używam sporo czosnku :D
Moderator
Ja równiez czosnek dodaje wszędzie gdzie sie da
A teraz podam przepis równiez na zapiekanke. taka ziemniaczana z mielonym mięskiem i kiszoną kapusta. Robiłam ja teraz jak byłam u syna, bo zapomniałam o niej a wszyscy ją lubia.
Ilości są wg uznania, ja wolę więcej kapusty niż mięska, a chłopaki znów mięsożerni sa
Ziemniaki kroimy na plastry ok 0,5 cm. Na patelni podsmażamy mielone z cebulką i przyprawami ( co kto lubi) i na koniec dodajemy łyżkę przeceru pomidorowego. W naczybiu żaroodpornym kładziemy ziemniaki , mielone, odsączoną kapustę ( jak nie kwaśna to nie płucze) i znowu ziemniaczki. Zalewam to śmietanką słodką rozcieńczoną z wodą , tak ok 1 smietana i kubek wody. Jak mam to dadaje zieloną pietruszkę. Mozna pod koniec pieczenia położyc ser żółty.
Ziemniaki jak pokroję w plastry to pare minut podgotowuję, żeby zapiekanka szybciej doszła w piekarniku, aha i do tej śmietanki duzo ziół i przypraw daję
Ostatnio edytowany przez maggi7 (2014-12-04 14:34:22)
Offline
Moderator
A kto lubi zielenine to polecam sałatkę z roszponka lub rukolą. Ostatnio używam roszponkę.
1 paczka roszponki
oliwki czarne pokrojone ok 3-5 łyżek
pomidory suszone z oleju, ok 3-5
ser typu feta
granat, pól jak duży (pestki)
orzeszki piniowe lub inne lub słonecznik (uprażone na patelni)
parmezan do posypania
sos ( parę łyżek oliwy, sok z cytryny, miód, pół łyżeczki musztardy)
Mozna dodać fileta drobiowego pokrojonego w kosteczkę a wczesniej posmarowanego sosem sojowym i carry. Usmażyc.
Offline
Użytkownik
ŁAZANKI.
nie będę podawała proporcji składników bo zawsze robię " na oko " zależy na ile osób i kto co preferuje bardziej ze składników
Makaron łazanki
kapusta kiszona
pieczarki
cebula
boczek wędzony
kiełbasa podwawelska lub inna
sól , pieprz czarny , pieprz ziołowy.
Kapustę kiszoną troche pokroić i obgotować z zielem angielskim i listkiem laurowym. Pieczarki podsmażyć , dodać obgotowaną kapustę i razem jeszcze chwilkę smażyć . Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę , podsmażyć . Makaron ugotować , dodać wszystkie składniki , doprawić do smaku . Można przełożyć do żaroodpornego naczynia i podpiec chwilę w piekarniku ścierając na górę troszkę żółtego sera jeśli ktoś lubi .
SMACZNEGO
Offline
Użytkownik
Maggi sałatkę na pewno wypróbuje moja córa bo Ona uwielbia wszelkie sałatki
Offline
Użytkownik
Podam link do bloga gdzie jest przepis na KOPĘ czyli śląski deser
http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.c … tanie.html
Offline
Gość
Maggi, te smakołyki podają na śląskich uroczystościach np, weselach - są przepyszne!
A to szpajza z blogu http://ala-piecze.blogspot.com/2013/09/ … deser.html
oraz kopa z blogu, do którego link podała Mgiełka, choć ja z tego blogu wolę drugą - na przywitanie nowego roku
Gość
Aaanciu, ciasto jako takie gra tutaj drugorzędną rolę :D
Administrator
I znowu zapomniałam. Ja to sobie sprawdzone przepisy spisuję do mojego notesika, bo wolę wszystko zapisać dokładnie, bo pamięć może czasem psikusy robić.
Chciałam wrzucić dla Was przepis na pyszne paszteciki, które robię przeważnie na zamówienie rodzinki:) Zawsze robię je na wigilię (z farszem z kapusty i grzybami), a przy innych okazjach z mięsem.
Jak nie zapomnę to jutro wrzucę. To trochę pracochłonne więc nie wiem czy w ogóle będziecie zainteresowane.
Offline
Gość
Aaanciu, sklerozę pogoń :D. Powiedz jej, że nie jest Twoją siostrą i dawaj przepis! Lubię paszteciki :D.
Moderator
ryba po japońsku
1kg ryby - usmażyć w panierce
3 papryki kolorowe- pokroić w paski- ja obieram ze skórki usmażyć
3-4 ogórki kiszone -pokroic w plasterki podsmażyć
3 cebule- pokroić w pórka- podsmażyć
zalewa
1 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy
wszystko zagotować 10 minut, wystudzic i układać rybę, warzywa a na koniec zalać zalewą. Wystudzić, wstawić do lodówki i najlepsze na drugi dzień
Offline
Moderator
aha, ja do tego dodałam jeszcze 2 połówki brzoskwiń z puszki, żeby złamać smak i wg mnie jeszcze lepsze. Zalezy co kto lubi. Mnie tak zasmakoała ta rybka,że dziś ja robiłam
Offline
Moderator
Jasminko Mgiełko ja byłam na śląskim weselu i nie dali takich smakołyków
Offline
Użytkownik
Maggi rybkę zrobię na pewno na święta bo zawsze robię kilka rodzai , jak znajdę chwilkę to napiszę jak Ja robię i podam Wam też przepis na pyszną sałatkę śledziową którą też zawsze na święta robię .
Offline
Gość
Maggi, rybka to z pewnością coś dla mnie , byle dużo :D. Kurczę, to z tym weselem miałaś niefart, gdyby mi nie było tak głupio, to te smakołyki sama bym pożarła, najlepiej w jakimś ustronnym kąciku :D