Usunięcie macicy za i przeciw. Mięśniaki macicy. Operacje ginekologiczne - Elfy.

forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.

Ogłoszenie

Aby w pełni korzystać z naszego forum - zachęcamy do rejestracji. Wątki z galerią i codziennymi rozmowami dostępne są tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Drażniące reklamy można usunąć - patrz: pomoc techniczna.

#1 2013-08-12 15:18:53

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

nasze kuchenne rewolucje:)

Podam Wam przepis na pyszną zapiekankę , przepis znalazłam w necie i bardzo często robię Ją na obiad .

Skł : 350- 400 gram Makaronu rurki ( ugotować al dente )
Podwójna pierś z kurczaka ( pokroić w kosteczkę i usmażyć z
przyprawami )
1 brokuł ( obgotować w osolonej wodzie )
1/2 kg pieczarek (podsmażyć ,dodać do usmażonego kurczaka i
wymieszać razem )
1 mała śmietana kremówka .
20 dkg żółtego sera.
1 jajko.
Przyprawy ( jakie kto lubi , Ja daję przyprawę do dań włoskich)

Dosyć duże naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką , w naczyniu układać warstwami , makaron , kurczak z pieczarkami , brokuł , znowu makaron , kurczak z pieczarkami , brokuł , na wierzchu powinna się znajdować warstwa makaronu . Na wierzch wyłożyć starty ser wymieszany ze śmietaną , roztrzepanym jajkiem i przyprawami . Zapiekać około 20 min w temp 180 stopni .

SMACZNEGO


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#2 2013-08-15 13:31:48

 Kariolka

Administrator

Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-11
Posty: 2967
zainteresowania: góry, film, książki, żużel

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

super kawa! zrobię na pewno, bo uwielbiam kawy mrożone

a ja wam podam stronkę, skąd już praktykowałam przepisy i wszystko wyszło jak należy i smaczne!

http://margarytka.blogspot.com/2013/05/ … rem-i.html


usunięcie trzonu macicy - V/2012, znieczulenie lędźwiowe. Powód: mięśniaki macicy, krwotoczne miesiączki, uciski na sąsiednie narządy.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif

Offline

#3 2013-08-15 13:37:40

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

Kariolko właśnie miałam zamiar prosić Cię żebyś tutaj przeniosła link do blogu margarytki zaglądam tam często , nawet ostatnio zrobiłam korniszony według Jej przepisu , ciekawe jakie wyjdą


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#4 2013-08-15 13:51:50

 Kariolka

Administrator

Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-11
Posty: 2967
zainteresowania: góry, film, książki, żużel

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

mgiełko - widzisz - usłyszałam Cę

podam wam szybciutki i łatwy przepis (hm nie pamiętam jak to się nazywało, ale takie ala spagetti z kokardek)

Składniki:

paczka makaronu kokardki,
40 dkg pieczarek,
parę plasterków szynki,
starty ser (z 5 łyżek)
1 por
olej do podsmażenia,
mała śmietanka kremówka - 250 ml

przyprawy - jakie tam chcecie sobie (ja robilam z różnymi - z baylią, z koperkiem, z przyprawą do kebaba nawet)


makaron ugotować, podsmażyć w plastry pieczarki i szyneczkę, dodc potem skrojoną por - poddusić, na sam koniec zalać słodką smietaną zamieszać - nie gotować i posypać startym serem i ulubioną zieleninką.


usunięcie trzonu macicy - V/2012, znieczulenie lędźwiowe. Powód: mięśniaki macicy, krwotoczne miesiączki, uciski na sąsiednie narządy.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif

Offline

#5 2013-08-21 07:47:39

 Kariolka

Administrator

Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-11
Posty: 2967
zainteresowania: góry, film, książki, żużel

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

ciasto robiłam z netu: Śliwkowe - kruche


CIASTO:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
6 łyżeczek cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 cukier waniliowy
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe
5 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
650 ml mleka
400 g śliwek
KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
100 g margaryny
0,5 szklanki cukru

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli mieszamy razem. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto, aż margaryna się całkowicie zlepi z sypkimi produktami, wtedy dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o średnicy 26cm. Pieczemy w temp. 160'C ok 25 min. Przygotowujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli budyń i delikatnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na budyń wykładamy połówki śliwek ( bez pestek ) skórkę wtapiając w budyń. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aż się połączą i posypujemy dość grubo po śliwkach. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok 60 min. w temp. 175'C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.


usunięcie trzonu macicy - V/2012, znieczulenie lędźwiowe. Powód: mięśniaki macicy, krwotoczne miesiączki, uciski na sąsiednie narządy.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif

Offline

#6 2013-08-27 17:38:11

 Kariolka

Administrator

Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-11
Posty: 2967
zainteresowania: góry, film, książki, żużel

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

bogracz


składniki:

30-40 dkg mięsa (no szynki, łopatki),
papryka,
marchewki 3 szt,
pietruszka 1 szt,
koperek,
ziemniaki w kostkę pokrojone(ok. 7 szt),
ciasto jak na kluski slaskie (ziemniaki, 1/4 w proporcji do ziemniaków mąki ziemniaczanej, 1 jajko lub troszkę mleka),
vegeta, pieprz, papryka słodla mielona,
1 sos ciemny w paczce Winiary lub podobny,

Gdy podsmazamy w kosteczkę mięsko jak na gulasz, w międzyczasie gotujemy na wywarze warzywa pokrojone w kostkę, dodajemy przyprawy, a gdy mięsko juz jest miękkie z całą patelnia przelewamy do garnka, potem z ciasta na kluski rzucamy na wrzatek platki tego ciasta (w palcach rozdrabniamy), a później w kubku zimnej wody mieszamy sos, wlewamy i gotujemy 5 min calosc i gotowe, maggi do smaku:)


usunięcie trzonu macicy - V/2012, znieczulenie lędźwiowe. Powód: mięśniaki macicy, krwotoczne miesiączki, uciski na sąsiednie narządy.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif

Offline

#7 2013-08-31 14:58:19

 maggi7

Moderator

Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-25
Posty: 1704
zainteresowania: książki, podróże

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

torcik makowy
8jaj
200g cukru
300g mąki
krem:
słoik dżemu
ok 700ml bitej śmietany



Mak mielimy i dajemy do miski, podlewamy gorącą woda tak zeby nie pływał a byl lekko wilgotny.
białka ubijamy na sztywną pianę
żółtka i cukier ubujamy
do żółtek ubitych partiamy dodajemy mak ciągle miksując
do maku z żótkami dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy 40-45 min 180st

po upieczeniu i ostygnieciu przekrajamy na 3 placki i smarujemy dżemem i na dżem bita śmietana

mozna placki nasączyć według uznania

SMACZNEGO !!!


usunięcie trzonu macicy pażdziernik 2013
cięcie brzuszne, znieczulenie ogólne

Offline

#8 2013-08-31 14:59:32

 maggi7

Moderator

Skąd: Dolny Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-25
Posty: 1704
zainteresowania: książki, podróże

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

aha ja do ubijania śmietany dodaje śmietan-fix, jest sztywniejsza


usunięcie trzonu macicy pażdziernik 2013
cięcie brzuszne, znieczulenie ogólne

Offline

#9 2013-08-31 15:16:56

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

Lubię mak i wszystko co makowe więc wypróbuję przy najbliższej okazji


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#10 2013-09-07 08:03:16

 Kariolka

Administrator

Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-11
Posty: 2967
zainteresowania: góry, film, książki, żużel

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

nie wiem czy robiłyście już mielone z tartymi ziemniakami, ale są bardzo dobre:)

SKŁADNIKI:
1/2 kg mielonego mięsa
1 ziemniak
1 bułka kajzerka
1 kostka rosołowa
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1/2 szkl bułki tartej
przyprawy do smaku, tłuszcz.

PRZYGOTOWANIE:
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić, zamoczyć bułkę, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniak obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę, ziemniak, bułkę połączyć z mięsem, dodać jajko, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. ( gdy masa mięsna jest za wolna, dodać bułki tartej ) Z masy mięsnej formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.


usunięcie trzonu macicy - V/2012, znieczulenie lędźwiowe. Powód: mięśniaki macicy, krwotoczne miesiączki, uciski na sąsiednie narządy.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif

Offline

#11 2013-11-12 16:11:31

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

KARKÓWECZKA Z PIEKARNIKA

kawałki karkówki (grubości ok 1 cm )
cebula
ser żółty
majonez
przyprawy ( według własnego uznania ) Ja miałam sól , pieprz , zioła prowansalskie , słodką paprykę i przyprawę do wieprzowiny.
(jeżeli ktoś lubi można też dać na mięsko pieczarki podsmażone )

Kawałki karkówki lekko rozbić , posolić , posypać pieprzem , następnie natrzeć pozostałymi przyprawami , lekko posmarować każdy kawałek oliwą , ułożyć jeden na drugi i włożyć do lodówki na kilka godzin.
(po kilku godzinach )
Na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia poukładać mięso (blaszki niczym nie smarować bo z mięsa wytopi się tłuszcz) na każdy kawałek mięsa ułożyć plasterki cebuli , następnie plasterek sera żółtego , ser posmarować majonezem . Mięsko wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni .   


SMACZNEGO


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#12 2013-11-12 20:04:08

aaancia

Administrator

Zarejestrowany: 2013-10-09
Posty: 1960

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

i jest super pomysł na obiadek :D, a z czym podajesz karkóweczkę mgiełko?


http://emotikona.pl/gify/pic/motylki.gifhttp://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gifhttp://emotikona.pl/gify/pic/motylki.gif

Offline

#13 2013-11-12 20:07:03

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

Aaanciu można podać z ziemniakami upieczonymi też w piekarniku albo z gotowanymi tradycyjnie i do tego jakaś surówka


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#14 2013-11-12 20:16:19

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

SURÓWKA Z PORA

1 por
2 marchewki
1 jabłko
sól
pieprz
cukier
1 łyżka majonezu

Por pokroić i posypać cukrem żeby zniwelować ostry smak , jabłko i marchew zetrzeć na grubych oczkach , dodać majonez , sól i pieprz do smaku .


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#15 2013-11-12 20:24:47

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KOPERKIEM

Kapusta pekińska
Cebula
Marchewka
Pęczek koperku
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku .


Kapustę poszatkować , dodać pokrojoną cebulę , startą marchewkę i posiekany koperek .
Ze śmietany , majonezu i przypraw zrobić sos i dodać do kapusty , wymieszać i surówka gotowa
Można zrobić ją wcześniej żeby składniki lepiej się " przegryzły " .


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

#16 2013-11-12 20:52:09

 Kariolka

Administrator

Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2013-08-11
Posty: 2967
zainteresowania: góry, film, książki, żużel

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

uwielbiam wszelkie zieleninki i suróweczki:)


usunięcie trzonu macicy - V/2012, znieczulenie lędźwiowe. Powód: mięśniaki macicy, krwotoczne miesiączki, uciski na sąsiednie narządy.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif

Offline

#17 2013-11-13 09:46:57

aaancia

Administrator

Zarejestrowany: 2013-10-09
Posty: 1960

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

jak ja lubię sprawdzone przepisy wrzucajcie kobiety, ja będę testować, też coś podrzucę


http://emotikona.pl/gify/pic/motylki.gifhttp://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gifhttp://emotikona.pl/gify/pic/motylki.gif

Offline

#18 2013-11-13 13:33:55

 mgiełka

Użytkownik

Zarejestrowany: 2013-08-12
Posty: 802
zainteresowania: Muzyka, Film .

Re: nasze kuchenne rewolucje:)

Jasminko każdy ma swoje preferencje smakowe , może i surówki ze śmietaną i majonezem są niezdrowe ale pyszne a chyba nie o to chodzi żeby sobie wszystkiego odmawiać Ja na przykład nie tknę nic co z czosnkiem jest , nawet zapachu nie mogę ścierpieć  a musztardę to tylko jako dodatek do rolady


Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Operacja radykalna 2010r . HTZ. Estrofem Mite.

Offline

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.wsap.pun.pl www.photoshoptutorials.pun.pl www.manga-project-poland.pun.pl www.vsbednarski.pun.pl www.kfor.pun.pl