forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Użytkownik
Podam Wam przepis na pyszną zapiekankę , przepis znalazłam w necie i bardzo często robię Ją na obiad .
Skł : 350- 400 gram Makaronu rurki ( ugotować al dente )
Podwójna pierś z kurczaka ( pokroić w kosteczkę i usmażyć z
przyprawami )
1 brokuł ( obgotować w osolonej wodzie )
1/2 kg pieczarek (podsmażyć ,dodać do usmażonego kurczaka i
wymieszać razem )
1 mała śmietana kremówka .
20 dkg żółtego sera.
1 jajko.
Przyprawy ( jakie kto lubi , Ja daję przyprawę do dań włoskich)
Dosyć duże naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką , w naczyniu układać warstwami , makaron , kurczak z pieczarkami , brokuł , znowu makaron , kurczak z pieczarkami , brokuł , na wierzchu powinna się znajdować warstwa makaronu . Na wierzch wyłożyć starty ser wymieszany ze śmietaną , roztrzepanym jajkiem i przyprawami . Zapiekać około 20 min w temp 180 stopni .
SMACZNEGO
Offline
Administrator
super kawa! zrobię na pewno, bo uwielbiam kawy mrożone
a ja wam podam stronkę, skąd już praktykowałam przepisy i wszystko wyszło jak należy i smaczne!
http://margarytka.blogspot.com/2013/05/ … rem-i.html
Offline
Użytkownik
Kariolko właśnie miałam zamiar prosić Cię żebyś tutaj przeniosła link do blogu margarytki zaglądam tam często , nawet ostatnio zrobiłam korniszony według Jej przepisu , ciekawe jakie wyjdą
Offline
Administrator
mgiełko - widzisz - usłyszałam Cę
podam wam szybciutki i łatwy przepis (hm nie pamiętam jak to się nazywało, ale takie ala spagetti z kokardek)
Składniki:
paczka makaronu kokardki,
40 dkg pieczarek,
parę plasterków szynki,
starty ser (z 5 łyżek)
1 por
olej do podsmażenia,
mała śmietanka kremówka - 250 ml
przyprawy - jakie tam chcecie sobie (ja robilam z różnymi - z baylią, z koperkiem, z przyprawą do kebaba nawet)
makaron ugotować, podsmażyć w plastry pieczarki i szyneczkę, dodc potem skrojoną por - poddusić, na sam koniec zalać słodką smietaną zamieszać - nie gotować i posypać startym serem i ulubioną zieleninką.
Offline
Administrator
ciasto robiłam z netu: Śliwkowe - kruche
CIASTO:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
6 łyżeczek cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 cukier waniliowy
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe
5 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
650 ml mleka
400 g śliwek
KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
100 g margaryny
0,5 szklanki cukru
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli mieszamy razem. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto, aż margaryna się całkowicie zlepi z sypkimi produktami, wtedy dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o średnicy 26cm. Pieczemy w temp. 160'C ok 25 min. Przygotowujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli budyń i delikatnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na budyń wykładamy połówki śliwek ( bez pestek ) skórkę wtapiając w budyń. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aż się połączą i posypujemy dość grubo po śliwkach. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok 60 min. w temp. 175'C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Offline
Administrator
bogracz
składniki:
30-40 dkg mięsa (no szynki, łopatki),
papryka,
marchewki 3 szt,
pietruszka 1 szt,
koperek,
ziemniaki w kostkę pokrojone(ok. 7 szt),
ciasto jak na kluski slaskie (ziemniaki, 1/4 w proporcji do ziemniaków mąki ziemniaczanej, 1 jajko lub troszkę mleka),
vegeta, pieprz, papryka słodla mielona,
1 sos ciemny w paczce Winiary lub podobny,
Gdy podsmazamy w kosteczkę mięsko jak na gulasz, w międzyczasie gotujemy na wywarze warzywa pokrojone w kostkę, dodajemy przyprawy, a gdy mięsko juz jest miękkie z całą patelnia przelewamy do garnka, potem z ciasta na kluski rzucamy na wrzatek platki tego ciasta (w palcach rozdrabniamy), a później w kubku zimnej wody mieszamy sos, wlewamy i gotujemy 5 min calosc i gotowe, maggi do smaku:)
Offline
Moderator
torcik makowy
8jaj
200g cukru
300g mąki
krem:
słoik dżemu
ok 700ml bitej śmietany
Mak mielimy i dajemy do miski, podlewamy gorącą woda tak zeby nie pływał a byl lekko wilgotny.
białka ubijamy na sztywną pianę
żółtka i cukier ubujamy
do żółtek ubitych partiamy dodajemy mak ciągle miksując
do maku z żótkami dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy 40-45 min 180st
po upieczeniu i ostygnieciu przekrajamy na 3 placki i smarujemy dżemem i na dżem bita śmietana
mozna placki nasączyć według uznania
SMACZNEGO !!!
Offline
Administrator
nie wiem czy robiłyście już mielone z tartymi ziemniakami, ale są bardzo dobre:)
SKŁADNIKI:
1/2 kg mielonego mięsa
1 ziemniak
1 bułka kajzerka
1 kostka rosołowa
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1/2 szkl bułki tartej
przyprawy do smaku, tłuszcz.
PRZYGOTOWANIE:
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić, zamoczyć bułkę, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniak obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę, ziemniak, bułkę połączyć z mięsem, dodać jajko, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. ( gdy masa mięsna jest za wolna, dodać bułki tartej ) Z masy mięsnej formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Offline
Użytkownik
KARKÓWECZKA Z PIEKARNIKA
kawałki karkówki (grubości ok 1 cm )
cebula
ser żółty
majonez
przyprawy ( według własnego uznania ) Ja miałam sól , pieprz , zioła prowansalskie , słodką paprykę i przyprawę do wieprzowiny.
(jeżeli ktoś lubi można też dać na mięsko pieczarki podsmażone )
Kawałki karkówki lekko rozbić , posolić , posypać pieprzem , następnie natrzeć pozostałymi przyprawami , lekko posmarować każdy kawałek oliwą , ułożyć jeden na drugi i włożyć do lodówki na kilka godzin.
(po kilku godzinach )
Na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia poukładać mięso (blaszki niczym nie smarować bo z mięsa wytopi się tłuszcz) na każdy kawałek mięsa ułożyć plasterki cebuli , następnie plasterek sera żółtego , ser posmarować majonezem . Mięsko wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni .
SMACZNEGO
Offline
Użytkownik
Aaanciu można podać z ziemniakami upieczonymi też w piekarniku albo z gotowanymi tradycyjnie i do tego jakaś surówka
Offline
Użytkownik
SURÓWKA Z PORA
1 por
2 marchewki
1 jabłko
sól
pieprz
cukier
1 łyżka majonezu
Por pokroić i posypać cukrem żeby zniwelować ostry smak , jabłko i marchew zetrzeć na grubych oczkach , dodać majonez , sól i pieprz do smaku .
Offline
Użytkownik
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KOPERKIEM
Kapusta pekińska
Cebula
Marchewka
Pęczek koperku
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku .
Kapustę poszatkować , dodać pokrojoną cebulę , startą marchewkę i posiekany koperek .
Ze śmietany , majonezu i przypraw zrobić sos i dodać do kapusty , wymieszać i surówka gotowa
Można zrobić ją wcześniej żeby składniki lepiej się " przegryzły " .
Offline
Administrator
uwielbiam wszelkie zieleninki i suróweczki:)
Offline
Użytkownik
Jasminko każdy ma swoje preferencje smakowe , może i surówki ze śmietaną i majonezem są niezdrowe ale pyszne a chyba nie o to chodzi żeby sobie wszystkiego odmawiać Ja na przykład nie tknę nic co z czosnkiem jest , nawet zapachu nie mogę ścierpieć a musztardę to tylko jako dodatek do rolady
Offline