forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Administrator
Aniu jak nie moglas? bo pewnie zaznaczone ze nie moga pisac w tym watku...zaraz sprawdze
Offline
Moderator
Aniu jeszcze tego nie piekłam,ale chyba do zarumienienia. Tak mam w przepisie.
Cos nie tak jest z tymi gośćmi
Offline
Administrator
Aniu można - napisalam jako gosc, tzreba podac tam nazwe byle jaki mail i nacisnac na kratke, nawet chyba to w pomocy technicznej kiedys opisalam
Offline
Administrator
PIERŚ Z KURCZAKA W PORACH
Składniki:
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• niecała łyżeczka ostrej papryki
• zioła prowansalskie/ tymianek
• łyżeczka soli
• 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
• skórka otarta z jednej niedużej cytryny
Dodatkowo:
• 2 duże pory
• szklanka śmietany 18%
• 1 jajko
• sól, pieprz
• łyżeczka ziół prowansalskich
• olej, masło
• 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Polędwiczki odcinamy, pierś przecinamy na pół, następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół. Powstanie w ten sposób 6 kawałków mięsa. Kawałki mięsa układamy na desce i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Na głębokim talerzu mieszamy wszystkie przyprawy (słodką i ostrą paprykę, ziła, sól, pieprz oraz startą skórkę z cytryny) dodajemy około 4 łyżek oleju i mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy każdy kawałek mięsa z dwóch stron. Następnie przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę.Pory dokładnie myjemy, następnie kroimy w cienkie ukośne paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na nim pora do miękkości (około 7 minut). W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na patelni po smażeniu pora rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej krótko kawałki kurczaka (1 minutę). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na spód pory, zalewamy śmietaną z jajkiem i posypujemy żółtym serem. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.
Nie mam zdjęcia ale wyszło pysznie. Ja piersi pokroiłam na mniejsze kawałki niż w przepisie. Do tego ugotowałam ziemniaczki i makaron, bo u mnie jedni wolą to drudzy tamto. Jednak uważam, że z ziemniaczkami lepsze. Można do tego podać również suróweczkę z marchewki, jabłka i pora. MNIAM
Offline
Administrator
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym
Składniki:
• 500 g karkówki
• 1 jajko
• 1 cebula
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
• 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
• sól, pieprz do smaku
• 300 g makaronu rurki
• 1 por
• 250 g pieczarek
• 250 ml śmietany kremówki
• 2 żółtka
• sól,pieprz do smaku
• olej do smażenie
Przygotowanie:
Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
To robię dziś. W sumie pulpeciki już wczoraj zrobiłam i pieczarki z porem też. Dziś dokończę sos i makaron dorzucę. Jednak chyba nie będę mieszała pulpeciorów, bo dzieci mogę woleć bez sosu. Wczoraj mi wyjadały.
Offline
Moderator
Tą sałatke z selera co podam to jadłam u ko,eżanki i ona robiła ""na oko"
seler miala z marchewka taki w słoiczku chyba z Rolnika
SAŁATKA Z SELERA
seler z marchewka
ananas w kawałeczkach
jajka drobno pokrojone
seler naciowy tez drobno pokrojony
mozna dodac kukurydze, zamiast anansa- jabłuszko.
Offline
Moderator
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI
4 kostki lub płaty rybne
1 makrela wędzona
woreczek ryżu ( ja dałam woreczek, a w przepisie jest więcej)
2 cebule
papryka czerwona
pomidory w puszce
sól pieprz
ja dałam chili, bo chciałam ostre
cebule, papryke drobniutko pokroić- poddusic i dodac zblendowane pomidorki. Dusic ok 15 min.
Rybkę uparowałam, rozdrobniłam i dodałam rozdrobnioną makrelkę.
połączyc z ryżem ugotowanym i sosem.
wzięłam dzis do pracy i wszystkim smakowało
Ostatnio edytowany przez maggi7 (2014-11-04 11:45:55)
Offline
Administrator
pyszności:)
Offline
Administrator
PIECZONY RYŻ
Składniki:
• 2 szklanki ryżu (czyli wychodzi 4 torebeczki tego w paczkach)
Zalewa:
• 5 szklanek wody
• 0,5 kostki masła
• 5 łyżek pikantnego ketchupu
• 2 ząbki czosnku
• pół łyżki vegety, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
Dodatkowo:
• 2-3 marchewki
• 1 cebula
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy starkowane marchewki i cebulę pokrojoną w kostkę.W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy i zalewamy nią przygotowany ryż z warzywami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 min aby ryż był wystarczająco miękki.
Ja robiłam go jako dodatek do parowanego mięska i suróweczka
Róbcie, róbcie, bo jest naprawdę przepyszny.
Offline
Moderator
Aniu juz mi kiszki marsza grają
W sobote robię, bo zapomniałam o tym ryżu.
To jest jedyny ryz jaki jada mój mąż, bo ma do ryżu długie ząbki
Offline
Administrator
fajny..kiedy ja znajde czas..ale znajdę..
Offline
Moderator
Dziewczyny podaje przepis na nutelle, ale taka nie słodka i z jabłek.
Jest rewelacyjna na ciasta i na wafle do przekładania.
Do tego zdrowa
NUTELLA Z JABŁEK
2KG JABŁEK SOCZYSTYCH
1 MLEKO SKONDENSOWANE SŁODZONE
2 ŁYŻKI KAKAO
2 BUDYNIE CZEKOLADOWE
50G CUKRU
1 GORZKA CZEKOLADA
jabłka zetrzeć lub drobno pokroić- obrane, bez gniazdek.
Uprażyć w garnku na ciapkę ostudzić
dodać reszte składników i podgrzewac ciągle mieszając.
Można dodać posiekane orzechy.
Jak się zagatuje i zgęstniej przełożyć do słoiczków i zagotować ok 15 min.
Spróbujcie, bo ja jutro robię- jadłam i niestety słoiczek został pożarty
Ja dam mniej cukru.
Offline