forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Moderator
GOFERKI
Ja wrzuce przepis z przepisowni, bo my teraz jemy bezglutenowo, ale można dodać zwykłą mąkę.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/gof … owe/450547
zamiast mielic kaszę i ryż to w sprzedaży są gotowe już mąki- gryczana i ryżowa.
U nas są w REALU
Offline
Administrator
no super!
Offline
Moderator
żeberka pieczone- podam na porcje z 2kg ale można zrobić z połowy.
Ja jadłam żeberka tak zrobione i były przepyszne, a sama zrobiłam łopatkę i już nie była taka dobra. Jeszcze mówiła koleżanka, że karczek jest dobry.
ŻEBERKA PIECZONE
2kg żeberek- w kawałakach po pare cm
MARYNATA
szklanka coli
ketchup cały
sos barbequ- ja kupiłam w realu taki w szklanej buteleczce
mieszamy składniki marynaty i zostawiamy na całą noc zamoczone zeberka
pieczemy w brytfance z marynata razem do miękości
polecam bo przepyszne
Offline
Administrator
super! zrobię
Offline
Administrator
znalazłam taki przepis, ciekawi mnie, bo banalnie prosty, ale czy dobre
zapiekanka Gyros
3 filety z kurczaka
mała puszka kukurydzy lub 0,5 normalnej
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 fioletowa cebula
2 garście makaronu (dałam świderki)
0,5 - 3/4 paczuszki mieszanki przyprawowej kebab-gyros (Prymat)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
100 - 150 gram sera żółtego
Kurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą gyros, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie przesmażamy wraz z pokrojoną w paseczki papryką, posiekaną cebulką, przeciśniętym czosnkiem, na niewielkiej ilości oleju, następnie podlewamy wodą ( taką ilością, żeby sięgała 3/4 wysokości mięska), dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do zredukowania sosu, następnie doprawiamy solą i odrobiną przyprawy gyros, zestawiamy z gazu.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy do mięska z warzywami, dodajemy odsączoną kukurydzę, wszystko mieszamy.
Do natłuszczonej olejem formy żaroodpornej wsypujemy naszą mieszankę, posypujemy przyprawą i startym na dużych oczach serem żółtym, zapiekamy do roztopienia sera czyli u mnie 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Potrawę można podać z sosem majonezowo - ketchupowym, takim jak do sałatki Gyros.
Offline
Administrator
i sałatka Gyros
PRZEPIS:
Sałatka Gyros
Składniki:
1 kapusta pekińska
500g ogórków kiszonych lub konserwowe
2 puszki kukurydzy
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 czerwone cebule
do przyprawienia mięsa: przyprawa do gyrosa, sól, pieprz i curry (ewentualnie)
majonez
ketchup
WYKONANIE:
Ogórki, kapustę, cebulę i kurczaka kroimy drobno.
Kurczaka podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem, curry i przyprawą do gyrosa.
Sałatkę układamy warstwowo:
* kurczak
* ketchup
* ogórki
* cebula
* kukurydza
* majonez
* ketchup
* kapusta pekińska
Offline
Moderator
no i w brzuchu mi zaburczało
Sałatkę robie i jest dobra. Tylko tu jakieś duże ilości wszystkiego. Ja daje ogórka korniszonego. No i musi byc ta przyprawa do gyrosa.
A zapiekanka też fajna może być.
Offline
Administrator
a to zrobię chyba dzisiaj:)
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BROKUŁAMI
Składniki:
500 g ziemniaków
1 marchewka
1 pierś kurczaka
ok 500 g brokuła
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 2 łyżki mąki
dodatkowo
1 zbełtane jajko
bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane
Treść przepisu:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku gotujemy pierś kurczaka, ostudzamy. Brokuła tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Offline
Administrator
tutaj dam tego bloga, bo fajne przepisy, na FB tez maja stronkę
http://kobieceinspiracje.pl/out,29140.html
Offline
Administrator
Ciekawostki
Wypieki:
· Sól wzmacnia smak! Do każdego ciasta dodaj szczyptę
· Brak jajek w domu - zastąp je 2 łyżki mleka i proszek do pieczenia na końcu noża daje podobny efekt co jajko.
· Nie możesz używać proszku do pieczenia? - zamień go 2-3 łyżki rumu spulchnia ciasto tak jak 1 torebka proszku do pieczenia.
· Cukier wanilinowy zrób sama! - Po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii, zasyp je cukrem w słoiczku. Po 3-5 dniach będziesz miała swój cukier wanilinowy.
· Jeśli zabraknie nam bułki tartej do posypania tortownicy możemy ją zastąpić wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.
· Aby ciasto francuskie i kruche było bardziej puszyste nakłuj je widelcem
· Aby rodzynki nie zatapiały się w cieście oprósz je mąką
· Lukier będzie śnieżnobiały jeśli rozpuścisz go w mleku a nie w wodzie
· Przypalone mleko uratujemy gotując je ponownie ze szczyptą soli.
· Budyń nie przypali się jeśli dno posypiemy odrobiną cukru. Mleka nie należy mieszać do czasu zagotowania.
· Jeśli ciasto nie odstaje od formy, należy formę wstawić w wilgotną ścierkę
· Warzenie się ciasta - ciasto , krem lub sos mogą się zważyć jeśli poszczególne składniki maja różną temperaturę. W zważonej masie pojawiają się kłaczkowate grudki. Masę możemy uratować podgrzewając ją w kąpieli wodnej.
· Biszkopt - lubi jak się go długo ubija, im więcej powietrza mu dostarczymy tym będzie bardziej puszysty.
Owoce:
· Cytryna i limetka aby była bardziej soczysta przed rozcięciem zrolować ją dłonią.
· Jeśli potrzebujesz kilki kropli soku z cytryny - nie tnij jej całej, po prostu nakłuj widelcem lub igłą.
· Zielone banany szybciej dojrzeją, jeśli włożymy je do foliowego woreczka zaraz z jabłkiem.
· Banany nie z czarnieją szybko jak końcówki owiniemy folią spożywczą.
Warzywa
· Palenie w przełyku po zjedzeniu papryczki chili! - Zniweluj je kromką chleba. Nigdy nie popijaj wodą!
· Świeżego ogórka zawsze obieramy od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak.
Gotowanie
· Przesoloną zupę uratuje surowy ziemniak wrzucony do garnka lub kilka łyżek surowego ryżu zawiniętego w gazę.
· Ryż aby był biały - do gotującej się wody dodaj odrobinę soku z cytryny
· Ziemniaki aby ugotowały się szybciej -dodaj łyżkę masła
· Makaron i ryż aby nie skleiły się podczas gotowania - dodaj trochę oleju
· Sałata aby nie więdła - rwij ja palcami - nie krój nożem
· Tłuszcz na patelni nie będzie pryskać jeśli dodasz szczyptę soli
Jak przygotować idealny stek, przed smażeniem steków należ pamiętać o paru ważnych rzeczach:
· mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
· wyciągamy z lodówki 1h przed grillowaniem - chodzi o to aby mięso nie przeżyło szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się
· mięso przed smażeniem solimy i pieprzymy równomiernie ( można smażyć bez przypraw)
· nie smażymy steków na maśle! Patelnia musi być dobrze rozgrzana a masło spala się w temperaturze 130 C.
· steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem
· nie nakłuwamy steków podczas smażenia i nie przekładamy od razu. Stek przewracamy dopiero po czasie na jakim chcemy aby było wysmażone pół krwisty 3 min z jednej strony 3 minuty z drugiej, wysmażony 4 minut z jednej 4 minut z drugiej.
· nie podajemy mięsa i nie kroimy zaraz po usmażeniu. To najważniejsza Zasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie delikatne
Offline
Administrator
KROKIETY Z CHLEBA
Składniki:
10 kromek chleba tostowego
10 plasterków żółtego sera
10 plasterków szynki
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z chleba odkroić skórki. Za pomocą wałka cienko rozwałkować ale uważać żeby chleb się nie rozwarstwił. Na każdej kromce położyć plasterek ser, szynki i zwinąć ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z wszystkich stron na średnim ogniu. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO!
Offline
Administrator
SAŁATKA Z PORA W SZYNCE
Składniki:
1 por (biała część)
1 jabłko
2 jajka ugotowane na twardo
3-4 łyżki majonezu kielecki
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku
plasterki szynki konserwowej
Przygotowanie:
Por, jabłko i jajka pokroić w drobną kostkę. Lekko posolić, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, by lekko przełamać ostrość. Sałatkę schłodzić. Przed podaniem posmarować plasterki szynki konserwowej i zwinąć w rulony.
Offline
Moderator
Dziewczyny, nie wiem czy lubicie kaszę. Ja najbardziej lubię pęczak, a mój mąż nie znosi jej tylko gryczaną.
U syna jak byliśmy to przyszła synowa zrobiła obiadek i właśnie kaszę pęczak, ale tak mi smakowała, że po powrocie zrobiłam i podaję przepis.
Kaszę pęczak- na sypko- wsypujemy do garnka i zalewamy rozrobionym bulionem.
Po odparowaniu dolewamy wody i dodajemy posiekane dość mocno pomidory suszone lub szpinak.
Ja dałam 2łyżki pesto z suszonych pomidorów, akurat teraz jest w Biedronce w małym słoiczku.
i posiekana duża cebula.
Gotowałam tak do pół godziny.
Ze 2 razy dolewałam wodę. PYCHOTA!!!
Można sobie p
Offline