forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Administrator
Przepis na łososie z piekarnika.
Składniki, 2 porcje:
• 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii
• 2 duże pory (białe i jasnozielone części)
• 4 plasterki cytryny
• 2 filety z łososia, po 150 g każdy
• 4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon)
• 4 łyżki stołowe śmietany kremówki
• sól i pieprz
Wykonanie:
Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie.
Tak zawinięte rybki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte. Może na tego podać ziemniakami gotowane.
Offline
Administrator
dziewczyny rozpisałam się w różnych wątkach jak zauważyłyście dzisiaj....hehhehehe
ale to nic.
W tym chciałam zapytać Was moje drogie o pesto:))))))
zasmakowało mi ostatnio, mój starszy syn podał mi przepisy z makaronem i tartym serem, a Wy coś takiego robiłyście już? jest czerwone i zielone -prawda?
Offline
Administrator
Aanciu - ja to taki prosty przepis: makaron do pesto - długi ciemny, pieczarki pokrojone, podsmazone, trochę oliwy, na ugotowany makaron dać rozgrzane pesto i pieczarki, posypać serem startym żółtym. I już:)))
Zastanawiam się nad innymi przepisami z tym pesto?
Offline
Administrator
to taki ekspresowy posiłek, trzeba spróbować, a to pesto to jaki ma smak? to coś ostrego? Nazwa pesto znajoma mi jest ale nie używałam nigdy. Maggi pewnie będzie więcej na ten temat wiedziała niż ja hehehe.
Offline
Administrator
Aniu - no Madzia może wiedzieć:) z tym pesto to różne potrawinki chyba można robić,
ot taki np.:piersi z kurczaka pokroić w kotlety, rozbić,lekko posolić, posmarować zielonym pestp, zwinąć w roladki ,panierować w jajku i bułce, usmażyć.Pychota!
Offline
Administrator
Aanciu - czerwony z suszonych pomidorków, a zielony hm...
Pyszny, uwielbiany przez Włochów sos. Niezastąpiony, gdy chcemy w krótkim czasie uzyskać wspaniały smak.
Charakterystyka
Oprócz najbardziej popularnego pesto zielonego, znane jest również pesto czerwone (tzw. odmiana sycylijska). Sos ten zawiera ponadto parmezan, zioła, czosnek i oliwę z oliwek.
Przez to, że w czerwonym pesto bazylię zastąpiono suszonymi pomidorami ma ono nieco ostrzejszy smak, niż odmiana zielona.
Offline
Moderator
Pesto ja lubię zielone. Może byc z bazyli, rukoli, czosnek. Ja kiedys sama robiłam z bazyli czosnku oliwy i orzeszków piniowych- pychota.
Dodaje do makaronu i ja jem bez niczego ,a mężowi jakies mięcho dodaje.
Spróbujcie zrobic same jest o niebo lepsze od kupnego.
Przepisu poszukam ,a jak nie to z netu brałam.
Może byc tez pesto z cukini, bakłażana, suszonych pomidorów.
Na wierzch makaronu obowiązkowo ser włoski parmezan lub grana padano.
Offline
Moderator
Co do pesto to zielone można też zrobić z natki pietruszki lub np z bazyli i dodać rukoli ewentualnie natki, to się miksuje na papkę i dodaje wg uznania orzeszki- też zmiksowane i obowiązkowo oliwę- polecam olej w pestek dyni, bo ma smak orzeszkowy i jest bardzo ciemno zielony więc pasuje do pesto zielonego.
Jak dacie do słoiczka to w lodówce może postac.
Jak ktoś lubi to można dodać starty czosnek.
Offline
Administrator
zrobiłam te zapiekankę, pyszna!
http://jestsmak.blogspot.com/2013/10/za … iem-i.html
Offline
Moderator
SAŁATKA JAJECZNA
6 jajek ugotowanych na twardo
duży pęczek rzodkiewki
1/2 pora
20dkg żółtego sera
1 jabłko
szczypior- ja dałam natke pietruszki
wszystko kroimy tak jak na sałatke ziemniaczaną i mieszamy z sosem
SOS
3 łyżki majonezu
2 łyżki smietany kwaśnej
1-2 łyżki octu winnego, jabłkowego
sól
pieprz
wszystko dokładnie mieszamy lub blendujemy i mieszamy z sałatką.
U mnie pół zniknęło zanim włożyłam do lodówki ja dałam ciut mniej majonezu.
Offline
Administrator
ale mniam!!!
wszystko mam, ale nie mam rzodkiewki, wiec jutro zrobię:)))
Offline
Administrator
Maggi a ten ocet jest niezbędny, czy można go czymś zastąpić np. sokiem z cytryny? Pytam, bo małemu nie daję octu, a on wszystkie sałatki pochłania jak nie wiem co, więc chciałabym aby i on pojadł. Składniki wszystkie mam, a rzodkieweczkę to z działeczki mojej
Offline