forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Administrator
Sałatka z makaronu: - na szybko:
makaronik rurki z Aldiego - koniecznie ten:) - ok. 4 zł za paczkę, sól do kurczaka z Aldiego (sól z przyprawami, daje ona specyficzny aromat) koperek, fasolka z puszki, szyneczka w kosteczkę, szczypiorek, ogórek kiszony 1 szt. w kosztkę, jajko i 1-2 łyżki majonezu Winiary - ot cała moja sałatka, ja lubię takie szybkie:)
Offline
Administrator
Sałatka z kurczakiem wędzonym
U mnie wszyscy ją uwielbiają i zapewne Wy też ją robicie ale co tam, nie mam przepisu na paszteciki to chociaż to wrzucę.
* główka kapusty pekińskiej,
* 5 jajek ugotowanych,
* ogórki korniszone (ilość wg uznania)
* kurczak wędzony (opakowanie 2 ćwiartek lub polędwiczek)
* puszka kukurydzy konserwowej
* majonez (ilość wg uznania, można go zastąpić jogurtem naturalnym ale polecam z majonezem)
* pieprz i sól do smaku
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Dodać skrojone w kostkę jajka, obrać kurczaka ze skórki i pokroić w miarę drobno. Ogórek również w kosteczkę. Dodać kukurydzę, przyprawy oraz trochę majonezu i wymieszać.
Czasem dodaję jeszcze paprykę czerwoną lub czerwoną fasolę ale to opcjonalnie.
Offline
Administrator
PASZTECIKI KRUCHO DROŻDŻOWE
Składniki na ciasto:
* 5 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 1 margaryna
* 1 szklanka śmietany gęstej
* 1/2 kg mąki
* 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozrobić w miseczce. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, nakładać farsz wzdłuż zwijać w rulon i kroić na wielkość wg uznania. Ja zawsze sklejam brzegi aby farsz nie wyleciał. Tak przygotowane paszteciki układamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Górę pasztecików smarujemy rozmąconym jajkiem (ja używam pędzelka), posypujemy startym żółtym serem i papryką słodką. Piec w temperaturze 175 stopni na kolor rumiany.
Farsz: (w zależności czy chcecie robić z mięsem czy z kapustą i grzybami)
* 40 dag mięsa mielonego
* 1/2 kg pieczarek
* 2 cebule
* 2 łyżki masła
Pieczarki obrać i udusić z cebulką. Mięso podsmażyć, dodać pieczarki i cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli robicie farsz z kapusty to taki sam jak na pierogi.
Paszteciki podane z barszczem są doskonałą potrawą na Wigilię. U nas zawsze znikają w pierwszej kolejności.
Offline
Administrator
Mam nadzieję, że nie przerazi Was tak długi opis wykonania. Tak na prawdę nie zajmuje to aż tak dużo czasu. W momencie gdy ciasto czeka sobie w lodówce, możemy przygotować farsz. Piecze się szybciutko, jakieś 20 min. Ale jestem pewna, że jak raz zrobicie to będzie to potrawa, którą zapamiętacie. Mam nadzieję :D
Offline
Użytkownik
SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO CYGAŃSKU .
6 podwójnych płatów śledziowych w occie.
1 mały słoik marynowanych pieczarek.
3 jajka ugotowane na twardo.
kilka ogórków konserwowych.
1 cebula.
2 nieduże jabłka
majonez ( ja daję winiary )
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę , dodać majonez (ilość wedle uznania ) doprawić solą i pieprzem do smaku . Sałatkę najlepiej zrobić nieco wcześniej żeby składniki się " przegryzły "
SMACZNEGO
Offline
Użytkownik
ŚLEDZIE W POMIDORACH .
1 kg płatów śledziowych mrożonych ( obrać ze skóry i pokroić w kawałki takie 3-4 cm)
2 lub 3 cebule (pokroić w plasterki)
Następnie zagotować następujące składniki :
pół szklanki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół szklanki octu
pół szklanki oleju
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
listek laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty.
Układać w garnku śledzie i cebulę na przemian , zalać gorącą zalewą i gotować na wolniutkim ogniu około 20 minut .
Offline
Użytkownik
KULKI RYBNE.
1 kg mrożonych płatów śledziowych ( może też być mintaj )
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 cebulę (zeszklić )
1 cebulę (zmielić )
25 dkg mięsa , karczek lub łopatka ( ja obgotowuję przed zmieleniem )
1 bułka namoczona (zmielić)
pieprz prawdziwy , pieprz ziołowy , sól , magi do smaku
bułka tarta
olej do smażenia.
Jeżeli robimy kulki ze śledzi to obrać ze skóry i zmielić z 1 cebulą ,namoczoną bułką i mięsem , dodać zeszkloną cebulę , jajka , mąkę ziemniaczaną i przyprawić do smaku , jeżeli masa będzie za rzadka dodać tartej bułki tak żeby można było robić kulki wielkości orzecha włoskiego , kulki obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na brązowy kolor.
ZALEWA DO KULEK.
3 szklanki wody
pół szklanki octu
3 łyżki cukru
2 i pół łyżeczki soli
ziele angielskie
liść laurowy
cebula ( pokrojona w półplasterki , ilość według uznania )
Wszystkie składniki zagotować , po zagotowaniu dodać do zalewy trochę magi.
Tak przygotowaną zalewą zalać kulki.
Proporcje do zalewy mogą być nie wystarczające do ilości wtedy gotujemy więcej zalewy , kulki muszą być przykryte zalewą .
SMACZNEGO:)
Offline
Administrator
Maggi - chyba zrobię tę twoją rybę po japońsku (o ile dobrze pamiętam:P) tylko jaka byłaby ta ryba do tego najlepsza????
dziewczynki - i ja też proszę o jakieś fajowe sałatki do mięsa na święta:)
Offline
Moderator
Ja kupiłam dorsza dziś, a robiłam z tilapi i w przepisie chyba sola była. Zrób jaką lubisz.
Ja robię z podwójnej porcji, bo już wszyscy sie pytają czy będzie ryba po japońsku
Offline
Administrator
Maggi ja też się przymierzam do Twojej rybki po japońsku:) Powiedz mi czy ona tak ma potem pływać w tej zalewie, bo z przepisu wnioskuję, że jak mam zalać tą zalewą to, to tak będzie na pływająco?????
Ja kupuję Tilapię. Spróbuj Kariolko bardzo fajnie się ją smaży.
Offline
Moderator
Aaanciu robiłam takie paszteciki- ślimaczki z ciasta francuskiego, drożdżowego i kruchego. Osobiście lubię z drożdżowego. Kupuje je w LIDLU albo w KAUFLANDZIE, poprostu idę na łatwizne hihiii
Teraz będę robic tylko z drożdzowego.
Farsz z pieczarek papryki i pora, ale musi byc gęsty, ewentualnia zagęszczam łyzką bułki tartej.
Zawijam jak na makowiec i kroje w plastry ok 2cm i na papier na blaszkę.
Robiłam też jak makowiec w całości.
A rybka ma być zalana no prawie w całości. Ona na drugi dzień wciągnie tą zalewę.
SMACZNEGO
Offline
Administrator
Maggi - czy ja muszę te papryczki ze skórki obierac????
przez te wasze wspaniałe przepisy już nie wiem co ja mam robic:)
Offline
Moderator
Nie, nie musisz. Ja pierwszy raz obrałam bo było w przepisie. Teraz nie bede obierać.
Offline
Administrator
w czym smazycie ryby: w mące?, bułce-jajku?, czy cieście naleśnikowym?
Offline
Administrator
O to ja już wszystko wiem:) rybkę zrobię ale to chyba w poniedziałek i do wtorku wciągnie zalewę. Paszteciki będę robić na świeżo czyli dopiero we wtorek. Kupiłam ciasto francuskie w lidlu:)
Ja rybę smażę po uprzednim obtoczeniu w jaju i potem w bułce tartej:)
Offline
Administrator
jest gdzies przepis u nas na te paszteciki Aaanciu, fajnie, ze wpadasz:)
Offline